Avsnitt #3 Sommaravsnitt med läsning om kärlek

By Doktorandpodden|augusti 7, 2015||0 comments


Avsnitt #3 av Doktorandpodden är här!

doktorandpodden 3

Tyvärr blev det lite ändrade planer, och ni som längtat efter att få höra Anna och Erins upplevelser av att doktorera i andra länder än Sverige får ge er till tåls en månad till. Vi fick helt enkelt inte ihop det schemamässigt. Istället blir det sommaravsnitt med Moa och Sara! Det blev ganska mycket sociologi-snack den här gången.

Vi pratar om att arbeta när resten av institutionen har flytt för att sitta och huttra i nån dragig sommarstuga (antar vi), och så har vi ägnat oss åt lite sommarläsning – om kärlek. Nej, det är inte Stolthet och fördom, utan två böcker som tar sig an temat från olika perspektiv – sociologiskt och matematiskt.

Sen blir det såklart en nyhet – Sara uppmärksammar återigen de där intressanta notiserna som ni kanske annars missar. Och tips såklart, både somrigt från Sara och handfast doktorand-råd från Moa.

Avsnittsguide

Moa och Sara hade till detta avsnitt läst varsin bok om kärlek. Moa hade läst Eva Illouzs “Därför gör kärlek ont. En sociologisk förklaring” och Sara hade läst Hannah Frys “The mathematics of love – patterns, proof and the search for the ultimate equation”.

Moa hade även läst och tipsade om Liv Strömquists “Prins Charles känsla” och Sara ville tipsa om en bok som verkar bra, nämligen “Modern Romance” av Asis Anzari som är skådespelare bland annat i serien Parks and Recreation (serien på IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1266020/).

Moa nämnde kort “matematikern” som gjorde en ekvation som bevisade Guds existens. Han hette alltså Kurt Gödel. Mer om Gödels ontologiska bevis för existensen av Gud kan läsas här: https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6del%27s_ontological_proof

Moas hashtag för detta avsnitt var #trollmat, vilken kan följas här: https://twitter.com/search?src=typd&q=%23trollmat

Moa nämnde även doktoranden Anastasia Denisovas arbete med memes som ett sätt att kommentera rysk politik, hennes forskning finns kort sammanfattad här: http://www.westminster.ac.uk/research/graduate-school/current-students/doctoral-researchers/anastasia-denisova och följ henne även gärna på Twitter, där hon heter @AnaDenisova.

Veckans nyhet utgick ifrån den här artikeln i DN: http://www.dn.se/ekonomi/facebook-andrar-vanikonen-kvinnan-var-i-mannens-skugga/

Sara ville tipsa om två specifika avsnitt av Sommar i P1, nämligen Saga Beckers den 3/7 (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/571818?programid=2071) och Nina Hemmingssons 6/7 (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/571821?programid=2071)

Moa ville tipsa om referenshanterarprogrammet Zotero (https://www.zotero.org/)

Ha en fortsatt fin sommar i hängmattan eller på kontoret!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *